„Mamy zielone pojęcie”
11 i 18 maja 2023 r. uczniowie klasy IIIc o kierunku przyrodniczo-medycznym uczestniczyli w ćwiczeniach i wykładach zorganizowanych specjalnie dla nich przez pracowników naukowych Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pod kierownictwem pani prof. dr hab. inż. Elżbiety Pląskowskiej z Katedry Ochrony Roślin.
W tych dniach młodzież brała udział w zajęciach poświęconych różnorodności form grzybów i ich zastosowaniu w medycynie, przemyśle i w farmaceutyce pn. „Niezwykły świat grzybów” prowadzonych przez panią dr inż. Cecylię Uklańską-Pusz z Katedry Ogrodnictwa Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich.
Natomiast pani prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska-Sowińska z Katedry Ogrodnictwa Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich poprowadziła ciekawe zajęcia, na których omówione zostały wartości odżywcze warzyw i barwniki występujące w roślinach oraz sposoby ich odczytu.
W Zakładzie Biogeochemii i Mikrobiologii Środowiskowej Katedry Ochrony Roślin pani dr Małgorzata Oksińska i pani dr Elżbieta Magnucka przeprowadziły pasjonujące, praktyczne ćwiczenia, w trakcie których uczniowie tworzyli preparaty z bakteriami występującymi w pokarmach mlecznych i w kiszonkach oraz dokonywali ich obserwacji pod mikroskopem.
- „Wartość odżywcza warzyw i barwniki roślinne” – prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska-Sowińska.
- „Niezwykły świat grzybów” – dr inż. Cecylia Uklańska – Pusz.
- „Mikroflora produktów mleczarskich i kiszonek” – dr Małgorzata Oksińska
- „Analizy mikroskopowe i biochemiczne bakterii” – dr Elżbieta Magnucka.
i dr Elżbieta Magnucka.