Wyobraźmy sobie miejsce, w którym cały czas jest ciepło i słonecznie, a leżąc na malowniczej plaży z palmami, zewsząd słychać szum morza i dźwięk odbijających się od brzegu fal.
Taki właśnie kraj miałyśmy okazję zwiedzić w ramach wymiany międzynarodowej
z projektu Erasmus + realizowanego w naszej szkole. Pod hasłem przewodnim tegorocznego projektu – „Little towns – big history – great opportunities”- razem z uczniami czterech partnerskich szkół z różnych państw, tj. z Włoch, Hiszpanii, Cypru i Rumunii, uczestniczyłyśmy w wycieczce, która tym razem odbyła się na Cyprze. Razem z nami,
na Cypr poleciały dwie nauczycielki z naszej szkoły – Pani Agnieszka Biarda i Pani Lucyna Lasota. W przeciągu tygodnia, który tam spędziłyśmy (24 – 30 kwietnia 2017 r), poznałyśmy niezwykle ciekawą historię tego pięknego kraju, jego kulturę, tradycje, zwiedziłyśmy słynne miejsca i spróbowałyśmy tamtejszych przysmaków.
Cypryjska szkoła, z którą współpracujemy, jest położona w pięknym, nadmorskim, turystycznym miasteczku Larnaca. To właśnie tam, uczestnicząc w różnych zajęciach edukacyjnych, udało nam się poznać lepiej partnerskie kraje, podszkolić język angielski, zawiązać nowe znajomości i przyjaźnie. Jednym z głównych zadań każdej szkoły było przygotowanie ciekawej prezentacji o naszych Małych Ojczyznach. Musimy przyznać,
że uczniowie z innych krajów byli bardzo zaciekawieni Trzebnicą, naszą historią i polskimi tradycjami.
Ta cypryjska przygoda nie mogła obyć się bez zwiedzenia najsłynniejszych
i najważniejszych dla Cypryjczyków miejsc. W ciągu całego pobytu, oprócz Larnaki, udało nam się zobaczyć takie miasta jak Pafos, Limassol, a także stolicę Cypru – Nicosie. Zobaczyłyśmy także antyczny teatr – Petra tou Romiou, Skałę Afrodyty, na której, z morskiej piany wyłoniła się grecka bogini, malowniczą wioskę położoną w niewysokich górach – Lefkare, piękne plaże, a także wiele innych interesujących zabytków.
Mieszkając w domach cypryjskich rodzin, mogłyśmy spróbować tamtejszych specjałów i przysmaków, m.in. tradycyjnego „kebaba” – souvlaki, sera halloumi
czy shushuko – słodkości przyrządzonej ze stężałego soku winogronowego z orzechami.
Musimy przyznać, iż ten wyjazd był dla nas niezapomnianą przygodą i nowym, wspaniałym doświadczeniem, a nowe miejsca i poznani ludzie na długo pozostaną w naszych sercach.
Weronika Mielnik, Magdalena Góral, Julia Witwicka, Maria Gawron, Julia Kupiec
– Uczennice Powiatowego Zespołu Szkół Nr1 w Trzebnicy